Restauratie van schilderijen

Restauratie van schilderijen

Restauratie van schilderijen is het proces van het behouden en restaureren van oude, beschadigde of verouderde schilderijen. Alles om hun oorspronkelijke staat en uiterlijk te herstellen. Het restaureren van een schilderij vereist expertise. Maar ook nauwkeurigheid en zorg. Om er zo voor te zorgen dat het werk wordt beschermd. En bewaard blijft voor toekomstige generaties.

Restauratie van schilderijen

Mogelijke stappen

Beoordeling: Een professionele restaurateur zal het schilderij grondig onderzoeken. Om de omvang van de schade en de ouderdom vast te stellen. Ook om te bekijken wat de gebruikte materialen, techniek en algehele staat van het schilderij zijn.

Schoonmaken: Het schilderijen wordt voorzichtig schoon gemaakt. Om op deze wijze stof, vuil, vernis en andere verontreinigingen te verwijderen, die zich in de loop van de tijd hebben opgehoopt. En die de kwaliteit van het kunstwerk kunnen aantasten.

Verwijderen van vernislagen: Indien het schilderij bedekt is met vergeelde of beschadigde vernislagen, worden deze lagen voorzichtig verwijderd om de originele verflaag te herstellen.

Retoucheren: Wanneer delen van een schilderij beschadigd zijn of ontbreken. Dan kan de restaurateur het schilderij retoucheren om ontbrekende delen te herstellen. Het doel is om de oorspronkelijke intentie van de kunstenaar te respecteren. Maar ook om de restauratie onopvallend te maken.

Textuur- en scheurreparatie: Als een schilderij gebarsten of structureel beschadigd is, kunnen restaurateurs verschillende technieken gebruiken, om de integriteit van het canvas of van de drager te herstellen.

Vervanging van spijkers en spandraden: De bevestigingsmiddelen aan de achterkant van het schilderij kunnen worden vervangen om een ​​sterke en betrouwbare structuur te garanderen.

Tot slot

Het restauratieproces varieert afhankelijk van de staat van het schilderij en de techniek die door de restaurator wordt gebruikt. Het is echter cruciaal om een ​​ervaren en goed opgeleide restaurateur in te huren om het schilderij te behandelen. Aangezien onjuiste restauratiepogingen onherstelbare schade kunnen aanrichten. En de waarde van het kunstwerk kunnen aantasten.